Іформація щодо попередження пожеж в екосистемах

Дата: 16.04.2021 08:53
Кількість переглядів: 200

   Лохвицький районний сектор Головного управління ДСНС України у Полтавській області інформує, що протягом 2020 року в районі виникло 199 пожеж прямі збитки від яких склали близько 3205,4 тис.грн.. З них в екосистемах виникало 129 пожеж, загалом знищено сухої рослинності на площі близько – 212,1 га. 

В результаті даних пожеж у 2020 році 2 особи загинуло та 2 особи травмовано. Станом на 10 березня 2021 році  в Лохвицькому районні виникло 15 пожеж та 1 особа загинула.

  Основними причинами виникнення пожеж в екосистемах були: необережне поводження з вогнем невідомої особи, необережне поводження з вогнем під час спалювання сміття та рослинних залишків громадян.

      Стан, який склався, свідчить про наявність проблем в протипожежному захисті відкритих територій, пасовиськ та лісових масивів які межують з житловим сектором. Особливо гостро це питання постає з настанням теплої весняної погоди. Адже саме в цей час громадяни починають готовитись до оранки та спалюють залишки минулорічної трави на своїх присадибних ділянках. За часту з порушенням правил пожежної безпеки, що призводить до виникнення неконтрольованої пожежі та в результаті чого завдаються великі збитки.

 За звичай ліквідація пожеж в екосистемах потребує значних затрат ПММ та ускладнюється тим що неможливо підійти до осередку пожежі який знаходиться в болотистій місцевості та при наявності вітру швидко розповсюджується за напрямком вітру.

Тому, виходячи з вище викладеного та враховуючи  Кодекс цивільного захисту України зокрема в розділі забезпечення пожежної та техногенної безпеки у підпорядкованих населених пунктах здійснюється органами місцевого самоврядування, тому просимо Вас:

- дане питання розглянути на засіданні місцевої комісії ТЕБ та НС з прийняттям відповідних рішень;

- передбачити, для ліквідації наслідків пожеж в екосистемах населених пунктів Сенчанської сільської ТГ, паливно-мастильні матеріали для місцевої пожежної охорони та  500 л дизельного палива для 9 ДПРЧ 1 ДПЗ ГУ ДСНС України у Полтавській області;

-  старостам спільно з депутатським корпусом провести  роз'яснювальну  роботу з населення  щодо заборони спалювання рослинних залишків та повідомити їм, що відповідно до ст. 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- дане питання розглянути на виконкомі та створити відповідні комісії з представників відділу поліції, ДСНС та депутатського корпусу для проведення рейдів житлового сектору, щодо попередження виникнення пожеж в екосистемах та контролю щодо спалювання залишків минулорічної рослинності на території Сенчанської сільської ТГ.

 Про прийняте рішення повідомити до Лохвицького РС ГУ ДСНС України у Полтавській області.

 

Також Лохвицький РС ГУ ДСНС України повідомляє, що з 4 березня поточного року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

Вказаний закон значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

Наразі згідно ст. 175 КУпАП, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки тягне за собою накладення на громадян штрафу у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн), а для посадових осіб - від двохсот
до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Відповідно до статті 175-2 КУпАП здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки тягне за собою накладення штрафу у розмірі від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 2 тис. 550 до 3 тис. 400 грн).

Крім цього згаданий вище закон значно розширив повноваження державних інспекторів у сфері пожежної та техногенної безпеки. Відтепер вказані інспектори наділені повноваження складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Нагадуємо, що згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 530 грн до 4 тис. 590 грн.) та на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження
з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело
до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть
за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн.до 15 тис. 300 грн) та на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн).

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 600 грн. до 6 тис. 120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн).

 

Дану інформацію просимо довести до населення та керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі через засоби масової інформації, теле- і радіопередачі, друковані, інтернет – видання та наголосити щодо суворого дотримання вимог пожежної безпеки.

 

 

З повагою

 

 

Начальник Лохвицького РС ГУ ДСНС

України у Полтавській області


підполковник служби цивільного захисту                                       Олександр СІЛЮТІН

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень